Osto-opas

Tervetuloa lukemaan osto-opastamme. Tässä oppaassa pyrimme selittämään yksinkertaisella tavalla, mitä sinun on otettava huomioon ostaessasi viinikaapin tai viinien varastointikaapin. Tutustumme viinin säilytyksen viiteen kultaiseen sääntöön, tavallisimpiin kysymyksiin ja vastauksiin sekä markkinoilla oleviin erityyppisiin viinikaappeihin ja viinien varastointikaappeihin. Jos sinulla on tämän oppaan lukemisen jälkeen kysyttävää, älä epäröi ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme. Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään!

Viinin säilytyksen 5 kultaista sääntöä

Erityyppisiä viinikaappeja ja viinien varastointikaappeja

On olemassa erilaisia viinikaappeja erilaisiin olosuhteisiin. Vapaasti seisovat viinikaapit ovat vapaasti seisovia, ja ne voidaan sijoittaa minne tahansa talossa tai asunnossa. Sisäänrakennettavat viinikaapit sijoitetaan keittiön työtason alle. Integroitavat viinikaapit asennetaan yleensä korkeaan kaappiin keittiössä, ja ne vaativat usein hieman enemmän harkintaa asennuksen aikana. Lue lisää täältä!

Vapaasti seisova viinikaappi

Tavallisin ja yksinkertaisin viinikaappi on vapaasti seisova viinikaappi. Vapaasti seisova viinikaappi sijoitetaan tilaan, jossa viinikaapin lämpö pystyy kiertämään oikealla tavalla, eli kaappi ei ole sisäänrakennettu. Vapaasti seisovan viinikaapin ympärillä on aina oltava vähintään 10 cm vapaata tilaa, jotta ilmanvaihto toimii oikealla tavalla. Vapaasti seisovia viinikaappeja on saatavilla sekä kompressorijäähdytyksellä että termosähköisellä jäähdytyksellä.

Sisäänrakennettava viinikaappi

Sisäänrakennettava viinikaappi asennetaan tavallisesti keittiön työtason alle tai keittiökaappiin. Meillä on sisäänrakennettavien viinikaappien valikoima, joiden leveydet vaihtelevat 15 ja 60 cm välillä, lisäksi laaja valikoima viinikaappeja, joiden ovien korkeus sopii suurimpien vähittäismyyntiketjujen myymien keittiöiden mittoihin. Viinikaappisi ovien korkeuden tulee olla sama kuin kaappien ovien, jotta keittiö tuntuu harmoniselta. Jos olet epävarma, mikä viinikaappi sopii parhaiten keittiöösi, ota meihin yhteyttä! Toisin kuin vapaasti seisovat viinikaapit, sisäänrakennettavat voidaan asentaa ilman ympärillä olevaa vapaata tilaa. Sisäänrakennettavien viinikaappien poistoilma tulee edestä viinikaapin alta. Ulostuloa ei saa koskaan estää tai peittää millään tavalla! Oletko epävarma, miten sisäänrakennettava viinikaappi on asennettava? Lue asennusoppaastamme yksityiskohtaiset ohjeet.

Integroitava viinikaappi

Integroitava viinikaappi asennetaan korkeaan kaappiin – aivan kuten upotettava uuni. Tämän tyyppiset viinikaapit ovat erityisen suosittuja uusia keittiöitä suunniteltaessa. Integroidussa viinikaapissa on kaksi erilaista ilmanvaihtomahdollisuutta. Kummatkin vaihtoehdot ovat piilotettuja, joten integroitu viinikaappi sulautuu hyvin keittiöön. Ylellisimmässä mallissa ilmanvaihto on edessä, missä se jää piiloon viinikaapin oven taakse. Toisessa mallissa ilmanvaihto on takana, jolloin kokonaisuus on yhtenäinen, mutta edellyttää tilaa kaapista sekä viinikaapin takaa, yläpuolelta että alapuolelta. Tutustu asennusoppaamme integroitavien viinikaappien asennusvideoon tai ota yhteyttä asiakaspalveluun, jos haluat lisätietoja sinua kiinnostavan tuotteen sisäänrakentamisesta.

Viinien varastointikaappi

Kaikki kunnia viinikaapeille, mutta jos haluat säilyttää viiniä pidemmän aikaa ja luoda viinikellaria muistuttavat olosuhteet, silloin kannattaa sijoittaa viinien varastointikaappiin! Aito viinien varastointikaappi ottaa huomioon viisi kultaista sääntöä: tasainen lämpötila (12 astetta), ei hajua (hiilisuodatin), ei tärinää (tärinätön kompressori), ei valoa (umpinainen ovi) ja sopiva kosteus (laavakivet, vesisäiliö ja mahdollisuus lukea arvot).

Viinikaappikauppa.fi kysymyksiä ja vastauksia

Tärkeitä kysymyksiä, joita tulee esittää viinikaapin tai viinien varastointikaappi.
Kysymys voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta sitä olisi hyvä miettiä. Jos haluat nauttia viiniä usein etkä aio säilyttää sitä useita vuosia, silloin kannattaa sijoittaa viinikaappiin. Jos kuitenkin haluat säilyttää viinipulloja pidemmän aikaa, silloin viinien varastointikaappi on hyvä valinta. Jos haluat sekä säilyttää että pitää viinejä tarjoiluvalmiina, suosittelemme sekä viinikaapin että viinien varastointikaapin hankintaa. Toinen vaihtoehto on kummatkin tarpeet täyttävä viinikaappi monikäyttöön.
Jos viinikaapissa halutaan säilyttää sekä puna- että valkoviiniä, silloin kannattaa hankkia kaksi lämpötilavyöhykettä sisältävä viinikaappi. Jos viinikaapissa säilytetään yhdentyyppistä viiniä, silloin yksi lämpötilavyöhyke riittää. Kolmen lämpötilavyöhykkeen avulla viiniä voidaan säilyttää kolmessa eri tarjoilulämpötilassa. Se on kätevä ratkaisu silloin, kun halutaan pitää sekä samppanja, valkoviini että punaviini tarjoiluvalmiina.
Kun viinien keräilyn aloittaa, sen lopettaminen on usein vaikeaa. Sen vuoksi on hyvä idea valita kaappi suuremmalle määrälle pulloja kuin olit aluksi ajatellut. Kokemuksemme perusteella suosittelemme, että hankit viinikaapin, johon mahtuu 20 prosenttia enemmän pulloja kuin olit aluksi ajatellut. Sillä tavalla voit laajentaa harrastustasi helposti ilman, että sinun tarvitsee hankkia uusi viinikaappi tai viinien varastointikaappi.
Viinikaappi on sijoitettava huoneenlämpöiseen eli yli 15-asteiseen tilaan, sillä muutoin se ei toimi optimaalisesti. Huoneen lämpötila ei myöskään saa vaihdella voimakkaasti. Useimmissa viinien varastointikaapeissa on talviturvajärjestelmä, mikä mahdollistaa tätä kylmemmän huonelämpötilan (jopa 0+-astetta). Tällaisen viinien varastointikaapin kanssa voit olla turvallisin mielin, vaikka kaappi olisi sijoitettu autotalliin tai kellariin.
Erityyppisille viinien varastointikaapeille tai viinikaapeille ilmoitetut kapasiteetit antavat tärkeää tietoa ostajalle. Ne auttavat sinua tekemään oikean valinnan toiveidesi ja käytettävissä olevan tilan mukaan. Ilmoitetut kapasiteetit pohjautuvat standardipullotyyppiin ”Bordeaux 75cl tradition”. Todellisuudessa tulet kuitenkin luultavasti keräämään erimuotoisia ja -kokoisia pulloja. Käytännön syistä voidaan olettaa, että täytät viinikaappisi pullomäärällä, joka on juuri alle enimmäiskapasiteetin. Jos viininjäähdyttimessä on esimerkiksi vain Bourgogne-pulloja, tällöin pulloja on noin 25–30 prosenttia vähemmän kuin Bordeaux-pullojen mukaan on laskettu.
Jos viinikaappi on huoneessa, jossa oleskellaan usein, on tärkeää ottaa melutaso huomioon. Se mitataan desibeleinä ja on merkitty jokaiseen malliin. Viinikaappien normaali melutaso on noin 40 dB. On kuitenkin muistettava, että jäähdytyslaitteista kuuluu hiukan ääntä, kun kompressorin on käynnistyttävä säännöllisin väliajoin, eikä se ole täysin äänetöntä.
Kompressorijäähdytyksellä varustettu viinikaappi toimii suurin piirtein samalla tavalla kuin jääkaappi ja on kaikkein tehokkain jäähdytysjärjestelmä. Kompressorijäähdytyksen haittana on kompressorista tuleva melu. Valitse sen vuoksi viinikaappi, jossa on alhainen melutaso! Termosähköinen viinikaappi on usein äänettömämpi, ja sen jäähdytys muistuttaa kylmälaukkujen jäähdytystekniikkaa. Termosähköisessä jäähdytyksessä käytetään peltier-elementtiä, joka jäähdyttää suuren alueen. Jäähtynyt ilma liikkuu sen jälkeen tuulettimien avulla. Termosähköisen jäähdytyksen haittana on, ettei se ole yhtä tehokas kuin kompressorijäähdytys.
Ääni on erittäin subjektiivinen asia. Jonkun mielestä tietty ääni voi olla häiritsevä, kun taas joku toinen pitää sitä täysin normaalina. Erittäin usein myös uudet äänet kiinnittävät enemmän huomiota alussa, ja niihin tottuu ajan myötä. On kuitenkin hyvä tietää, mitkä äänet ovat normaaleja, jottei tarvitse olla huolissaan siitä, onko laitteessa jokin vika. Viinikaapissa on kahdentyyppisiä ääniä. Yksi tulee kompressorista, joka käynnistyy säännöllisin väliajoin. Tämä ääni on yleensä vaimeaa surinaa. Toinen ääni tulee höyrystimestä, ja se muistuttaa sukellusveneen ääntä. Sen voimakkuus voi vaihdella hiukan. Sisäänrakennettavissa viinikaapeissa on myös kahdentyyppisiä ääniä. Nämä äänet tulevat kuitenkin enimmäkseen kompressorista ja tuulettimesta, jotka pitävät huolen siitä, että viinikaappi hengittää. Tuuletin, joka takaa viineille hyvän ja hajuttoman ympäristön, käynnistyy usein.
Monessa viinikaapissa kahden lämpötilavyöhykkeen vyöhykkeet ovat riippuvaisia toisistaan. Jos näin on, ylemmän vyöhykkeen lämpötilan on oltava vähintään viisi astetta kylmempi alempaan verrattuna. Ottamalla meihin yhteyttä saat selville tiedot viinikaapista, josta olet kiinnostunut.